Voeding volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze
Voeding is de basis van onze gezondheid en ons welbevinden. Als we goede voeding eten, voelen we ons energiek, blij en gelukkig. De Traditionele Chinese Voedingsleer heeft een preventieve werking en herstelt het lichaam wanneer er sprake is van onbalans.
Klachten die voor kunnen komen als het voedingspatroon niet in orde is:
- Vermoeidheid
- Koude handen en voeten
- Kou in het algemeen
- Hitte verschijnselen
- Opgeblazen gevoel
- Neiging om dik te worden
- Dunne ontlasting
- Buikpijn
- Slaapproblemen
- Hoofdpijn
- Depressie
- Hevig bloedverlies tijdens menstruatie
- Duizeligheid
Kenmerken van de Chinese voedingsleer
De Chinese voedingsleer kijkt niet zozeer naar hoeveelheid calorieën, vitaminen, vetten en koolhydraten, maar past vijf elementen toe die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen op een juiste manier door het lichaam worden verwerkt. De duizenden jaren oude voedingsleer is voor een groot deel aangepast aan het Westen en kan in elke keuken en kookstijl worden toegepast.
In de Chinese voedingsleer wordt als volgt gekeken naar voeding:
- De thermische werking van voeding
- De manier waarop voedingsmiddelen bewerkt zijn
- De smaken en hun richtingen
- Het seizoen
- Hoe specifieke voeding een orgaan beïnvloedt
- Energetische principes van voeding, kruiden en bereidingswijzen
- Individuele constitutie, conditie, leeftijd, gevoeligheden enz.
- Of er sprake is van zwangerschap
Voedingsadvies
Soms is een kleine aanpassing in het voedingspatroon al voldoende om het lichaam beter te laten functioneren. In de Shiatsu behandelingen wordt er indien nodig voedingsadvies gegeven. Bij complexe problemen kun je terecht voor een voedingsconsult. Tijdens het consult wordt in kaart gebracht waar de klachten vandaan komen. Aan de hand van een voedingsdagboek dat je een aantal dagen bijhoudt wordt gericht advies gegeven voor een voedingspatroon dat de klachten verhelpt.